24 Kasım 2011 Perşembe

SON BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ 1

BAŞBUĞ;

Başbuğ nedir,kelime manası olarak neyi ifade etmektedir?

Başbuğ kelimesi bir isim değil,bir sıfattır ve kişi bu ismi kendisine almaz tamamen mensubu olduğu Türk milletinin kendisine yakıştırdığı bir payedirki bu sıradan liderlik vasfına verilen bir onur değildir.Milleti tarafından kendisine bu payeyi alabilme şerefine nail olmuş pek az lider vardır.

Kelime manasıyla Türk ordular komutanlarının başı,Bilge Türk,Faziletli,Erdemli Türk,Türkleri birleştiren,bütünleştiren ulu Hakan,bulunduğu ülkenin coğrafyasına değil tüm Türklerin yaşadığı toprakları kendine yurt sayan ve bunları birleştiren Türk manasına gelmektedir.

Kelimenin sözlük karşılığını aradığımızda, Türk Dil Kurumunun bu terimin kelime anlamını üç kez değiştirdiğini görüyoruz.Tam olarak kelimenin karşılığını veremeyen Türk Dil Kurumu iktidara gelen siyasilerin fikirlerine yakın olarak ifade etmiştir.


1970 yılında yapılan değişiklikle Başbuğ kelimesinin karşılığı;Çete başı olarak açıklanmıştır.Bu T.D.K.'nun kelimeye bilimsel açıklama getirmekten uzak,siyasi yaklaşımının tezahürü olarak açıklaması olarak traji-komik bir vaka olarak tarihe not düşüyordu.

Türkçe Sözlük , 1945: Başbuğ: Yurdun bütün kara, deniz, hava ordularını komutası altında tutan en büyük komutan.

Türkçe Sözlük, 1959: Başbuğ: Başkomutan

Türkçe sözlük,1974: Başbuğ: Çete reisi,

Türkçe Sözlük, 1983: Başbuğ:

1 - Eski Türklerde başkan, komutan,
2 - Osmanlı İmparatorluğu'nda savaş zamanı başka birliklerden ayırılıp bir araya getirilerek oluşan birliğin ya da milis güçlerinin komutanı
3 - Devlete karşı ayaklananların başı.

Şimdi bu tarifin ilmi açıklamayla bir alakası olduğunu söyleyebilirmisiniz?

1970'lerdeki aşırı kutuplaşma ortamında, Türk Dil Kurumuna  o zaman hakim olan sol Kemalist ekip, 'Başbuğ' kelimesine böyle üçüncü bir anlam daha vermiş. Kurum, sözlüğün daha sonraki baskılarında bu 3. maddeyi kaldırmış.1983 yılında Türk Dil Kurumu kendince 12 Eylül Cuntasının başı Kenan Evren'e yaranmak maksadıyla böyle bir tarif yapmışlardır.Halbuki ; sözde Atatürkçülüğü bayrak edinmiş Kenan Evren ve Cuntasının 1.Millet Meclisinde Mustafa Kemal Atatürk için "Başbuğ" diye söz edildiğini Harp Akademilerinde okutulduğunu herkesten çok Kenan Evren ve Cuntası daha iyi bilmekteydi.Sırf Ülkücüler tarafından MHP lideri Alparslan Türkeş'i "Başbuğ" diye çağırmalarını çekemediğinden T.D.K.'na da bu tarifin yaptırttırıldığı açık ve net bir şekilde anlaşılmaktadır.

BAŞBUĞ, Türk milletinin yaşadığı bütün coğrafyayı biraraya getiren,Türk milletini Tek Bayrak,Tek Devlet adı altında birleştiren,Türklerin Bilge Hakanı,Turan hükümdarı,Türk Dünyasının lideri olarak Türk milleti tarafından kabul görülen bir terimdir.

Bu terimi tam manasıyla anlayabilmemiz için Türk tarihinde var olan Başbuğlar'ın hayatını ,yaşam felsefesini incelediğimizde daha rahat anlayabileceğiz.
Özellikle bahsetmek isterizki BAŞBUĞ kelimesi Türklere özgü bir sıfat olup,başka milletlerle veya Türkten başka bir liderlerle özdeşleştirilemez,mukayese edilemez.
Türk toplumunun binlerce yıllık özünden kopup gelen bir cümledir.


TÜRK DÜNYASI HARİTASI VE TÜRK DEVLET VE TOPLULUKLARININ YAŞADIĞI COĞRAFYA HARİTASI
TÜRK DÜNYASI HARİTASI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder